Blog
Een kavel kopen; overwegingen en tips
Het vinden van de perfecte kavel: waar te beginnen?
Voordat de eerste steen van uw eigen huis wordt gelegd, moet u de basis leggen door een geschikte kavel te vinden. Kijk bijvoorbeeld bij u in de buurt of in de plaatst waar u graag wilt bouwen naar lokale nieuwbouwplannen. Meestal komt er in zo’n project ook bouwgrond vrij. Maar ook kunt u zoeken op websites zoals funda.nl of kavelplatform.nl. Overweeg ook om contact op te nemen met makelaars die gespecialiseerd zijn in kavels en de verkoop van kavels.
Kostenoverwegingen bij het kopen van een kavel
Bij het kopen van een kavel zijn er diverse kosten om in overweging te nemen. Naast de aankoopprijs zijn er kosten voor het krijgen van de benodigde vergunningen, het uitvoeren van bodemonderzoek en het aansluiten op nutsvoorzieningen. Vergeet ook niet rekening te houden met eventuele kosten voor het aanleggen van toegangswegen en het realiseren van de benodigde infrastructuur. Bij Architectuurwonen begrijpen we het belang van een duidelijk overzicht van kosten. Wij kunnen u helpen bij het opstellen van een realistisch budget en ervoor zorgen dat er geen verrassingen opduiken tijdens het proces.
De locatie van uw bouwkavel
Bij het selecteren van de locatie voor uw kavel, zijn er verschillende belangrijke factoren om in overweging te nemen. De locatie speelt een cruciale rol in je woongenot en kan van invloed zijn op diverse aspecten van het dagelijks leven.
- Toegang tot voorzieningen
Controleer de nabijheid van de kavel tot essentiële voorzieningen zoals supermarkten, scholen, medische faciliteiten, winkelcentra en recreatieve gebieden. Ga bij uzelf na welke voorzieningen voor u van belang zijn om dichtbij te hebben, of waarvoor u wel wat verder zou willen rijden. Ook in de toekomst kan dit van belang zijn. - Werk en dagelijkse reistijd
Overweeg de afstand tot uw werkplek en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer of de auto. Een kortere dagelijkse woon-werkafstand kan bijdragen aan een betere werk-privébalans. - Veiligheid en buurtomgeving
Onderzoek de veiligheid van de buurt, het criminaliteitsniveau en de algemene sfeer. Kijk ook naar de nabijheid van politiebureaus, brandweerkazernes en andere hulpdiensten. - Bestemmingsplan en toekomstige ontwikkelingen
Controleer het bestemmingsplan van het gebied om er zeker van te zijn dat het past bij uw plannen voor het bouwen van een huis. Informeer ook naar eventuele geplande ontwikkelingen in de omgeving, zoals nieuwe wegen, scholen of winkelcentra. - Natuurlijke omgeving en groenvoorzieningen
Waardeer de kwaliteit van de natuurlijke omgeving rondom de kavel. Zijn er parken, groenvoorzieningen of waterpartijen in de buurt? Een aantrekkelijke natuurlijke omgeving kan bijdragen aan een prettige leefomgeving. - Bouwvoorschriften en Beperkingen
Informeer uzelf over lokale bouwvoorschriften en beperkingen. Sommige gebieden hebben specifieke regels met betrekking tot het type huizen dat mag worden gebouwd, de maximale hoogte, en andere factoren die van invloed kunnen zijn op je ontwerp.
Wat is een kavelpaspoort?
Als u op een vrije kavel een villa gaat bouwen, dan zitten daar een aantal voorwaarden aan. De voorwaarden die aan een kavel zitten, staan beschreven in een kavelpaspoort. Elke kavel heeft een eigen kavelpaspoort. Het geeft aan wat er wel en niet mogelijk is bij het ontwerpen en bouwen van een woning op een specifieke kavel. Het wordt vaak door de gemeente of een projectontwikkelaar opgesteld bij nieuwe bouwprojecten.
Hierin staan onder andere:
- Afmetingen van de kavel: Zoals de precieze grenzen van de kavel, bouwoppervlakte, en bebouwingspercentage.
- Bouwregels: Bijvoorbeeld maximale bouwhoogte, positie van het huis op de kavel, en toegestane bouwlagen.
- Stijlvoorschriften: Eventuele eisen aan de architectonische stijl, kleurgebruik, en materiaalkeuze.
- Groen en openbare ruimte: Richtlijnen voor tuininrichting, erfafscheidingen, en aansluiting op de openbare ruimte.
- Duurzaamheidseisen: Eventuele voorwaarden omtrent energie-efficiëntie, zoals verplichtingen voor zonnepanelen of isolatie.
Als u een vrije kavel koopt, kunt u voorwaarden dus terug vinden in een kavelpaspoort. Ook kunt u de prijs van de kavel en de procedure om de kavel te kopen vaak vinden in een kavelpaspoort. Een kavelpaspoort helpt toekomstige eigenaren om binnen de vastgestelde regels te ontwerpen en bouwen, zodat het gebied als geheel een samenhangend karakter behoudt.
Architectuurwonen – Uw partner in het realiseren van uw droomhuis
Pas nadat je de perfecte kavel hebt gevonden en de financiële aspecten hebt overwogen, wordt het tijd om je aandacht te richten op het bouwproces zelf. Architectuurwonen biedt een volledig begeleiding bij het hele proces. Beginnend bij het ontwerpen van een huis dat aansluit bij jouw wensen en de mogelijkheden van de kavel. Wij hebben een aantal basisvilla’s waar u uit kunt kiezen en aan kunt passen naar wens. Wij informeren u hier graag bij bijvoorbeeld over de lokale bouwvoorschriften en beperkingen. Daarna helpen wij u met het krijgen van de vergunningen, begeleiden wij bij de bouw van uw woning en zorgen voor een nette oplevering.
Femmie
Auteur
Gerelateerde blogs
Bouw jouw villa op het Opbroek Oost
Heb je een kavel in optie in Opbroek-Oost, Rijssen, en droom je ervan om hier jouw ideale huis te realiseren? Wij bieden ruime, vrijstaande woningen die perfect passen binnen het karakter van Opbroek-Oost.
Waarom bouwen met garantie bij Architectuurwonen belangrijk is voor jouw villa
Bij Architectuurwonen bouw je je villa onder Woningborg of Bouwgarant. Wij leggen uit wat de voordelen zijn en waarom kiezen voor Architectuurwonen de beste optie is.
Uw droomhuis bouwen op Meander Noord Hengelo
Heb je een kavel in optie in Opbroek-Oost, Rijssen, en droom je ervan om hier jouw ideale huis te realiseren? Wij bieden ruime, vrijstaande woningen die perfect passen binnen het karakter van Opbroek-Oost.
Verschil tussen een kanaalplaatvloer en een breedplaatvloer: Welke vloer kies je voor jouw villa?
Wat is het verschil tussen een kanaalplaatvloer en een breedplaatvloer? Lees hier meer over en ontdek wat voor jou de beste keuze is voor de bouw van je eigen villa
Casco bouwen vs. sleutelklaar bouwen: Wat zijn de verschillen?
Twee termen in de bouw die regelmatig voorbij komen. Wat betekent het, wat zijn de verschillen en wat is de beste keuze? Lees het in deze blog.
Een vrijstaand huis bouwen; voordelen en keuzes
Het bouwen van een vrijstaand huis biedt de perfecte mogelijkheid om een woning te creëren die precies bij jou past. Van meer privacy tot ontwerpvrijheid, wij hebben de voordelen op een rijtje gezet.
Jaren ’30 woning bouwen; Een moderne twist met villatype Vliervlinder
Droom jij van een jaren ’30 woning met een moderne twist? Ontdek het villatype Vliervlinder van Architectuurwonen, waar klassieke charme en hedendaagse luxe samenkomen.
Meer- en minderwerk uitgelegd: Wat betekent het voor uw nieuwbouwwoning?
Meer- en minderwerk zijn essentiële begrippen waar je tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis mee te maken krijgt en die je moet begrijpen. Wat is het meer- en minderwerk en wat is het verschil tussen deze twee? Dat leggen we uit.
Een herenhuis bouwen: alles wat je moet weten over deze bouwstijl
Droom jij van het bouwen van een herenhuis? Ontdek wat daarbij komt kijken en hoe Architectuurwonen jouw droom tot werkelijkheid maakt!
Rietgedekte villa bouwen: Wat zijn de kosten en voordelen?
Voordat je je droomvilla met rieten dak kunt realiseren, is het essentieel om de kosten en voordelen in kaart te brengen. In deze blog duiken we dieper in wat het kost om een rietgedekte villa te bouwen en waarom het de investering waard kan zijn.
De nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb): wat betekent dit voor jou en Architectuurwonen?
Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) van kracht in Nederland. Lees hier wat dit betekent voor jou als opdrachtgever en voor Architectuurwonen als bouwbedrijf.
Prefab versus traditioneel bouwen; wat kies ik?
Ontdek waarom Architectuurwonen vasthoudt aan traditioneel bouwen en waarom het positieve impact heeft op de ervaring als (potentieel) opdrachtgever en bewoner.
De levensduur en het onderhoud van een rieten dak
Droom je van een stijlvolle villa met een rieten dak? Dan is het essentieel om de duurzaamheid van dit prachtige materiaal te begrijpen. In dit blog vertellen we je hoe je de levensduur van je rieten dak kunt verlengen door preventief en regelmatig onderhoud.
Bouwvergunningen: de soorten en ons begeleidingsproces
Voordat we beginnen met de bouw van jouw droomvilla, moeten er een aantal bouwvergunningen geregeld zijn. Het aanvragen van deze vergunningen kan complex zijn, maar bij Architectuurwonen nemen wij dit proces volledig uit handen.
Een villa bouwen: Essentiële inzichten en stappen
Het bouwen van een villa is een droom met uitdagingen. In dit artikel delen we belangrijke inzichten en stappen die je moet overwegen voordat je aan het bouwen van jouw villa begint.
Het onderhoud voor jouw pannendak
Niet alleen een rieten dak, maar ook een pannendak heeft onderhoud nodig. In deze blog leggen wij je uit wat je moet doen om jouw pannendak in optimale conditie te houden.
Natuurlijk licht en uitzicht bij het ontwerpen en bouwen van een villa
Een eigen villa ontwerpen is een unieke kans om jouw ideale leefomgeving te creëren. Maar waar begin je? Benieuwd hoe je optimaal gebruik kunt maken van licht en uitzicht? Lees verder en laat je inspireren.
De verkleuring van een rieten dak
Een rieten dak straalt charme en authenticiteit uit, maar kan na verloop van tijd verkleuren door zonlicht en weersinvloeden. Ontdek de oorzaken van verkleuring, de voordelen ervan en tips om je rieten dak goed te onderhouden en te beschermen.
Duurzame villa bouwen: Energiezuinig en milieuvriendelijk wonen
Het wordt steeds aantrekkelijker om een duurzame villa te laten bouwen om van het gas af te zijn en energiezuinig te wonen. Maar hoe bouw je dan een duurzame villa? Waar moet je op letten? Wij helpen je graag verder!
Een rietgedekte villa bouwen met kunstriet
Ben je van plan een rietgedekte villa te bouwen? Ontdek de voordelen van kunstriet! Lees verder en ontdek of dit kunststof riet ook voor jouw dak de ideale oplossing is!
Schuurwoning bouwen met onze villa Apollovlinder
Droom jij van een schuurwoning? Ontdek hier de verschillende villatypes die Architectuurwonen biedt om jouw droom waar te maken.
Wat kost een villa bouwen?
Je eigen villa bouwen? Een droom die werkelijkheid kan worden! Ontdek wat er komt kijken bij de kosten, keuzes en mogelijkheden. Lees verder en krijg inzicht in het bouwproces bij Architectuurwonen.
Jouw droomhuis bouwen in Havezate Es!
Heb je een kavel gekocht op de Havezate Es in Hardenberg? Wij helpen je graag verder bij het realiseren van jouw droomhuis.
Maak je interieur af met een taatsdeur
Een Taatsdeur, of Pivotdeur, is een moderne blikvanger die zonder kozijn wordt gemonteerd. Deze strakke deur draait beide kanten op en laat veel licht binnen. Ontdek hoe deze stijlvolle toevoeging perfect past in elk interieur!
De interieurtrends van 2022
Wil je je droomwoning helemaal afmaken? Laat je inspireren door de laatste interieurtrends van 2022, van rustgevende natuurlijke tinten tot vintage elementen en slimme ruimte-indelingen!
Jouw villa opleveren inclusief lichtplan
Een goed lichtplan is essentieel voor de perfecte sfeer in je villa. Bij Architectuurwonen zorgen we voor de juiste verlichting op de juiste plek, van sfeervolle verlichting tot functionele spots.
Van EPC naar de nieuwe BENG-norm
Tijdens de tocht naar en de bouw van je nieuwe villa kom je heel wat vakjargon tegen. Daarom lichten we af en toe een bouwterm uit. Dit keer: Wat is de BENG-norm en wat betekent dit voor nieuwbouw?
Authentieke isolatie met Wienersprossen
Isolatie en een karakteristieke villa kunnen perfect samengaan. Met oplossingen zoals Wienersprossen behoud je de authentieke uitstraling van raamroedes, terwijl je geniet van de isolerende voordelen van dubbel glas.
Warmtepomp installatie
Een warmtepomp is een duurzame en energiezuinige manier om je woning te verwarmen, ideaal voor nieuwbouw en makkelijk te combineren met vloerverwarming.
Duco-ventilatie
Ventilatie voor een gezond huis: ontdek hoe Ducotop en Ducoline ventilatieroosters zorgen voor frisse lucht, vochtregulatie en een strak design in jouw woning.
Wat is een sondering?
Een stevige fundering begint met een goede sondering. Dit bodemonderzoek bepaalt de samenstelling en draagkracht van de grond, zodat jouw woning op een veilige en stabiele basis wordt gebouwd.
Verzekering rieten dak
Bij een rieten dak wordt er vaak direct aan brandgevaar gedacht. Wij hebben de mogelijkheden voor het verzekeren van een rieten dak voor je op een rijtje gezet.
Helicave wijnkelder
Een wijnkelder in jouw villa. Klinkt misschien onbereikbaar, maar met een helicave wijnkelder kan zit zeker.
KLIC-melding
Bij het bouwen van jouw droomvilla komt veel kijken, waaronder de wettelijk verplichte KLIC-melding voor het veilig uitvoeren van graafwerkzaamheden.
Kamer en suite
Of je nu kiest voor een moderne of klassieke uitvoering, een kamer en suite is de perfecte manier om extra functionaliteit en charme toe te voegen, zoals een zithoek of speelkamer, met de flexibiliteit van schuifdeuren en kasten.
Heiwerk
Een droomhuis bouwen begint bij de fundering. Er zijn twee funderingen waarop een villa gebouwd kan worden, namelijk een fundering op staal en een paalfundering. Welke fundering gebruikt moet worden ligt aan drie factoren.
Moderne woning bouwen
Heb jij altijd al gedroomd van een moderne woning? Ontdek wat deze bouwstijl inhoudt en hoe Architectuurwonen jouw droom kan realiseren.
Veranda en serre
Een veranda en een serre zijn twee verschillende dingen, maar vaak worden deze termen door elkaar gebruikt. Dit komt doordat een veranda en een serre meestal beide aanbouwen van een woning zijn.
Algemene bouwkosten
Als je een villa laat bouwen, dan komen daar algemene bouwkosten bovenop. Algemene bouwkosten worden ook wel algemene bouwplaat kosten genoemd. Wat dit precies inhoudt lees je hier.
Stelposten villa bouw
Bij het bouwen van een woning kom je vaak de term ‘stelpost’ tegen in een offerte of contract. Maar wat is een stelpost, waar moet je op letten en wat zijn de risico’s?
Architraaf
Heb je mooie deuren uitgezocht, dan horen daar ook deurlijsten bij. Het sierelement om de deur, wordt ook wel architraaf genoemd. Meer over architraven en het materiaal dat ervoor gebruikt wordt lees je in deze blog.
Dakvormen
Voor villa's bestaan er verschillende vormen van daken. Lees alles over populaire dakconstructies, ontdek de verschillende soorten, de voordelen en kies het ontwerp dat perfect aansluit bij jouw woning en wensen.
Thermopane
Ontdek alles over dubbel glas, Thermopane en de moderne varianten zoals HR-glas. Leer welke opties het beste isoleren en wat de voordelen zijn voor jouw woning en energiebesparing.
Bronbemaling
Bronbemaling heeft als doel de grondwaterspiegel te verlagen, essentieel voor bouw- en infraprojecten. In deze blog behandelen we de verschillende soorten bronbemaling en de belangrijkste overwegingen bij de keuze ervan.
Kozijnen
Ontdek de voor- en nadelen van verschillende kozijnmaterialen zoals hout, aluminium en kunststof. Lees hoe elk materiaal bijdraagt aan de uitstraling en isolatie van je villa.
Dakpannen
Dakpannen zijn er in verschillende maten, vormen en kleuren. Lees hier alle informatie over de verschillende soorten dakpannen en hun toepassing.
Verschillende soorten binnendeuren
Bij de afwerking van jouw droomhuis zijn alle details van belang, daarbij mogen de deuren niet vergeten worden. Welke deur je kiest hangt af van de inrichting van jouw woning en jouw eigen smaak. In deze blog een uiteenzetting over verschillende soorten binnendeuren.
Voegwerk
Wil je weten wat voegwerk precies is en welke invloed het heeft op de uitstraling en stabiliteit van je gevel? Ontdek alles over de verschillende soorten voegwerk en de materialen die je kunt gebruiken voor een perfect resultaat.
Oplevering van je droomvilla
Lees alles over de oplevering van jouw droomhuis: van opleveringskeuring tot sleuteloverdracht, hoe gebreken worden vastgelegd, wat de werkwijze is en hoe jij zorgt voor een soepele afronding van jouw bouwproject.
Potdekselwerk
Potdekselen is een manier om de gevel stijlvol te bekleden met houten planken. Hoe potdekselwerk wordt aangebracht en welk materiaal je hiervoor het beste kan gebruiken lees je in deze blog.
Wat zijn werkbare dagen?
Werkbare dagen, een term die je bij het bouwen van een huis zeker tegenkomt. In deze blog lees je wat werkbare dagen zijn en hoe ze bepaald worden.
Een rieten dak of ga ik toch voor pannen?
De keuze tussen de charme van een rieten dak en de strakke uitstraling van dakpannen. Beide opties bieden unieke voordelen op het gebied van duurzaamheid, isolatie en esthetiek.