Foto bij blog Architectuurwonen - Van EPC naar nieuwe BENG-norm

Van EPC naar de nieuwe BENG-norm

Tijdens de tocht naar en de bouw van uw nieuwe villa komt u heel wat vakjargon tegen. Af en toe lichten we daarom een bouwterm uit. Dit keer: Wat is de BENG-norm en wat betekent dit voor onze nieuwbouw?

Europese richtlijnen

De afgelopen 20 jaar werd er in de bouwwereld gerekend met de EPC, de energieprestatiecoëfficiënt. Hierin wordt de energetische prestatie van een woning aangegeven en deze is gekoppeld aan de welbekende energielabels A-G. Wanneer we praten over de energieprestatie van een woning dan hebben we het over de energie die nodig is voor het verwarmen of koelen van de woning en het tapwater.

Gebaseerd op de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen en het Energieakkoord voor duurzame groei zijn in 2015 de BENG-eisen opgesteld: Bijna-Energie Neutrale Gebouwen. Bij een vergunningsaanvraag vanaf 1 januari 2021 moet alle nieuwbouw aan deze eisen voldoen.

EPC of BENG

BENG wordt berekend aan de hand van 3 waarden: de maximale jaarlijkse energiebehoefte van het gebouw per jaar, het maximale primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel van hernieuwbare energie in procenten.

Maar wat betekent dat nou concreet voor u?

Het grote verschil voor de woningbouw is dat er eerst wordt gekeken hoe er energie bespaard kan worden, door de juiste manier van bouwen en isoleren van uw villa. Pas daarna komt de energie opwekking in beeld. Er wordt meer op de details gelet, terwijl er bij de oude regeling vooral naar de cijfers onderaan de streep gekeken werd. Zo werd soms alles ingezet op nieuwe energie, zonder goed te isoleren.

Onze verplichting, dan wel het eigen doel van Architectuurwonen, is om voor u die villa te bouwen, die comfort biedt en met de juiste materialen zo energiezuinig mogelijk gebouwd en te bewonen is.

Wist u dat…

Zowel BENG als EPC 0,0 is niet hetzelfde is als een ‘nul op de meter-woning’. Zowel bij BENG als bij de oude EPC berekeningen wordt enkel gekeken naar verwarmen, koelen en tapwater. ‘Nul op de meter’ gaat nog een stapje verder en gaat ervan uit dat ook de verbruikte energie van alle apparaten (TV, koelkast, enz) wordt meegerekend.
Wat uw wens ook is en welk soort villa u ook wilt bouwen, wij vertellen u er graag meer over en denken ook hierin met u mee. Bel ons voor een afspraak en kom langs in onze showroom!

Gratis inspiratiebrochure aanvragen

In onze brochure leest u meer over al onze villatypes en kunt u gerealiseerde villa's bekijken. Daarnaast sturen wij een prijslijst mee met verschillende opties. Op deze manier kunt u even rustig bekijken wat Architectuurwonen u te bieden heeft!

Vul onderstaande gegevens in en ontvang onze gratis inspirerende brochure!