In Nederland wordt al veel gebruikt gemaakt van het houtskeletbouw. Bij het bouwen wordt bij de fundering en de begane grondvloer gebruik gemaakt van beton. Vanuit daar wordt er gebruikt gemaakt van hout. De wanden, vloeren en daken bestaan uit een raamwerk van hout. De spouw van dit raamwerk wordt gevuld met isolatiemateriaal. Hierdoor krijgt de woning een hoge isolatiewaarde. De buitenkant bestaat uit gemetselde muren en het dak bestaat uit dakpannen.
Voordelen
Houtskeletbouw heeft een aantal voordelen. De bouw van de woning is relatief kort. Het skelet wordt van tevoren al gemaakt, waardoor u niet afhankelijk bent van het weer. Het skelet in elkaar zetten duurt dan ook maar een paar dagen. Omdat houtskeletbouw het voordeel heeft dat het niet afhankelijk is van het weer, is de kans op bouwvertragingen dan ook klein. Een andere voordeel van houtskeletbouw is dat het niet beperkt is m.b.t. een bepaalde architectuur. U kunt uw huis bouwen naar uw eigen smaak aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. U kunt het hout zichtbaar laten, maar als u dit niet mooi vindt kunt u het ook wegwerken. Dan ziet u geen verschil met een geheel gemetseld huis. Ook heeft het skelet de dragende functie, waardoor een verbouwing makkelijker wordt.
Nadelen
Bij het bouwen van een huis met houtskeletbouw is het belangrijk om op het ventilatiesysteem en de zonwering te letten. Hout neemt namelijk snel warmte op, waardoor het in de zomer warm wordt in de woning en minder snel afkoelt. Ook is het belangrijk om op de geluidsisolatie te letten. Hout is namelijk niet geluidswerend, maar hier zijn wel oplossingen voor.
Verschil traditionele bouw
In Nederland wordt nog het meest met bakstenen gebouwd. Dit geen betere of slechtere bouwmethode, maar er zijn wel verschillen tussen de twee bouwmethodes. Als u kiest voor de houtskeletbouw kost het minder tijd om de woning te bouwen en ook is de houtskeletbouw beter voor het milieu dan wanneer u bouwt met bakstenen.