Het wordt tegenwoordig steeds aantrekkelijker om een duurzaam huis te laten bouwen om zo van het gas af te zijn. Daarnaast is een duurzaam huis bouwen ook een belangrijke stap in de richting van een duurzame toekomst. Er zijn tal van manieren om een huis duurzaam te maken, van het gebruik van duurzame materialen tot het toepassen van energie-efficiënte technologieën zoals zonnepanelen. Maar hoe bouw je dan een duurzaam huis of een nul-op-de-meter woning? Waar moet je rekening mee houden? Wij helpen u graag op weg!
Opties voor een duurzaam huis bouwen
Er zijn veel verschillende factoren en opties waar u voor kunt kiezen bij het bouwen van een duurzaam huis. Enkele voorbeelden hierbij:
- Gebruik van duurzame bouwmaterialen;
- Gebruik van zonnepanelen of andere bronnen voor energie;
- De isolatie van uw woning;
- Gebruik van een warmtepomp;
- Waterbesparende technologieën.
Duurzame bouwmaterialen
Met duurzame bouwmaterialen worden materialen bedoeld die het milieu niet tot weinig belasten of zelfs meehelpen aan een goed milieu. Hout, bamboe, natuursteen, riet en gerecycled metaal zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Deze materialen hebben een lagere CO2-voetafdruk dan andere materialen zoals beton of staal. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een groen dak; een dak waarop verschillende planten groeien die bijdragen aan een beter milieu!
Zonnepanelen of andere energiebronnen
Met zonnepanelen of andere energiebronnen kunt u natuurlijk uw eigen energie opwekken. Door genoeg van deze bronnen zelf te installeren zou u zelfs nul-op-de-meter kunnen bouwen. Kiest u voor zonnepanelen dan doen wij een berekening hoe veel zonnepanelen u nodig bent om nul-op-de-meter te kunnen wonen. Omdat wij als bouwbedrijf vanaf 2020 al verplicht zijn om ons te houden aan de BENG-eisen, zijn we verplicht om gebruik te maken van hernieuwbare energie. Zonnepanelen zijn hiervoor een veel gebruikte optie om zelf energie op te wekken. Iets verderop in deze blog leest u meer over het duurzaam huis bouwen met de BENG.
Isolatie van uw woning
Eigenlijk spreek het voorzich; heeft u een goed geïsoleerd huis dan hoeft u minder te stoken doordat er minder warmte verloren gaat. En natuurlijk geldt dit ook andersom, als u het lekker koel heeft op de warme zomerdagen dan blijft het ook beter koel in uw huis. Ook de isolatie van uw woning komt terug in de BENG-eisen. Hierbij is namelijk de eerste eis dat de jaarlijkse energiebehoefte zo laag mogelijk moet zijn. Door uw energie goed te ‘bewaren’ in uw huis door isolatie, wordt automatisch de vraag naar nieuwe energie ook minder.
Gebruik van een warmtepomp
Een warmtepomp installatie maakt gebruik van de warmte uit de buitenlucht, het grondwater of maakt rechtstreeks gebruik van aardwarmte om uw woning te verwarmen. Er zijn zelfs warmtepompen die uw woning in temperatuur kunnen verlagen! Deze pomp maakt gebruik van elektriciteit die u dus ook zelf kunt opwekken, hierdoor is het een energiezuinige manier voor het verwarmen en eventueel verkoelen van uw nieuwe huis. Meer lezen over de warmtepomp? Lees dan ons blog: Warmtepomp installatie.
Waterbesparende technologieën
Ook het gebruik van waterbesparende technologieën is een goede manier om een huis duurzaam te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van regenwateropvangsystemen, of door het installeren van waterbesparende toiletten en douches. Dit helpt om het waterverbruik van een huis te verminderen, waardoor de druk op de waterbronnen vermindert.
Duurzame woning bouwen met de BENG
Laat u een nieuwbouw huis bouwen, dan weet u al zeker dat dit huis duurzaam gebouwd is. Als eerst wordt er gasloos gebouwd en wij als bouwer moeten ons ook altijd houden aan bepaalde eisen; ook wel de BENG. ‘BENG’ staat voor ‘bijna-energieneutraal gebouw’ en wordt berekend aan de hand van 3 waarden: de maximale jaarlijkse energiebehoefte van het gebouw per jaar, het maximale primair fossiel energiegebruik en het minimale aandeel van hernieuwbare energie in procenten. Meer hierover kunt u lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland; Energieprestatie – BENG. Met deze eisen bouwt u dus altijd ‘bijna-energieneutraal’.
In het ontwerp van uw huis worden deze eisen al meegenomen. De architect houdt met alle wensen ook rekening met de eisen vanuit deze BENG. Bij bijvoorbeeld de plaatsing van zonnepanelen wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de ideale hellingshoek van uw dak en de optimale oriëntatie ten opzichte van de zon. Ook houdt een architect rekening met de plaatsing van bijvoorbeeld een warmtepomp in uw huis. Het is voor ons belangrijk dat wij al uw wensen en eisen kunnen meenemen bij het ontwerp, maar daarnaast moeten wij dus ook rekening houden met alle BENG-eisen.
Nul-op-de-meter woning bouwen
Wilt u helemaal nul-op-de-meter bouwen? Ook dit is mogelijk. Voor deze wens zullen wij dan een berekening maken van uw energieverbruik en de maatregelen die getroffen moeten worden om dit energieverbruik te compenseren. Bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen die u hiervoor moet leggen om al het energieverbruik recht te trekken. Met al het energieverbruik wordt bedoeld de gebouwgebonden energie voor verwarming en elektriciteit en de gebruikersgebonden energie zoals keukenapparatuur en andere elektrische apparaten in uw huis. Een nul-op-de-meter woning is dus volledig zelfvoorzienend!
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen bij een duurzame woning bouwen? Neem dan contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden!