Bij het bouwen van uw droomhuis is een goede vloer erg belangrijk. Hierbij zult u waarschijnlijk denken aan hout, tegels, vloerbedekking en nog vele andere opties. In deze blog zal het echter gaan over betonnen vloeren. Daarbij is de onderkant van uw verdiepingsvloer het plafond van uw begane grond. Het gaat dus om de fundamenten van uw huis. Hieronder worden de twee meest voorkomende betonnen vloeren besproken.
Kanaalplaatvloer
Het woord zegt het eigenlijk al. Een kanaalplaatvloer bestaat uit platen met daarin kanalen. Dat wil zeggen dat in de rechthoekige dikke platen van beton, holle kanalen zijn aangebracht. Door de ronde kanalen verliest de vloer niet aan sterkte, maar is de vloer wel lichter.
Deze vloer kan gebruikt worden als dak, verdiepingsvloer of kelderdek. Als u het als begane grond vloer wilt gebruiken, moeten ze aan de onderzijde voorzien zijn van isolatiemateriaal. Onder de kanaalplaat wordt dan een laag tempex of steenwol aangebracht als isolatiemateriaal.
De standaard breedte van kanaalplaten is 1200 mm. De dikte is afhankelijk van de gekozen belasting en overspanning die nodig is.
Meteen na montage is deze vloer belastbaar. Op de kanaalplaatvloer moet wel een afwerklaag aangebracht worden, deze is doorgaans 50 tot 70 mm.
In de afwerklaag kan vloerverwarming of een leiding aangelegd worden. Mocht de laag niet dik genoeg zijn, bijvoorbeeld voor de riolering of mechanische ventilatie in sanitaire ruimtes, dan zullen er speciale vloerhulpstukken worden toegepast om dit op te nemen in de vloerconstructie. De afwerklaag wordt daardoor dikker.
Breedplaatvloer
Een breedplaatvloer, of een bekistingsplaatvloer, is een vlak rechthoekig element die gemaakt is van beton. Het is beton met doorlopende tralieliggers.
Op de tralieliggers wordt (op de bouwplaats) een wapeningsnet gevlochten. Daarna wordt er een meewerkende betonlaag op de vloer gestort.
De vloer kan in verschillende diktes, lengtes en breedtes verkregen worden maar is vaak circa 50 mm dik. Er zijn wel maximum afmetingen. Namelijk 100 mm hoog (zonder betonlaag), 2500 mm breed en 13000 mm lang.
De vloer is zonder betonlaag en wapening niet constructief dragend genoeg. Daarom worden vloeren onderstempeld tussen de opleggingen in. De betonlaag moet dus hard genoeg zijn voordat de onderstempeling weggehaald kan worden.
Installaties kunnen tussen en onder de tralieliggers worden gelegd.
Voor- en nadelen van de verschillende vloeren
Er zijn verschillende voor- en nadelen te benoemen van de hierboven beschreven vloeren. Zo is kanaalplaatvloer minder bewerkelijk en daardoor sneller klaar. In breedplaatvloer is het makkelijke om installaties weg te werken.
Wat het meest geschikt is voor uw droomhuis is afhankelijk van het ontwerp van uw huis en uw eigen wensen.